Valpreventie en valtraining

Uit onderzoek blijkt dat senioren meer risico lopen om te vallen dan jongeren. Zo’n val heeft nogal eens vervelende gevolgen. Per jaar belanden 50.000 mensen met een botbreuk op een spoedeisende hulp omdat ze gevallen zijn. Daarnaast worden veel mensen na een val banger om te bewegen. Ze gaan activiteiten vermijden waardoor hun conditie verslechtert.

U kunt zelf veel doen om de kans op een val te verkleinen. Regelmatig bewegen is belangrijk om gezond en fit te blijven. Maar juist ook om vallen te voorkomen. Het kan nuttig zijn om uw woning aan te passen of veilige producten te gebruiken die het leven gemakkelijker, comfortabeler en veiliger maken.

Mogelijke oorzaken vallen zijn persoonsgebonden en afhankelijk van leeftijd, gedrag  gebruik van bepaalde medicijnen of teveel alcohol, inrichting van de woning met losse snoeren, kleedjes die kunnen schuiven, Maar ook verminderde spierkracht, problemen met evenwicht, duizeligheid, een te lage bloeddruk of een plotselinge daling van de bloeddruk bij het rechtop komen. Ook ’s nacht vaak moeten opstaan om te plassen of zich moeten haasten om het toilet te bereiken kan vallen veroorzaken. Pijn, slecht slapen / vermoeidheid, voetproblemen, een slecht gezichtsvermogen en lichamelijke of geestelijke problemen, zoals dementie, een hersenbloeding of de ziekte van Parkinson, of depressie kunnen een oorzaak zijn van vallen.

Valtraining houdt in dat valtechniek wordt aangeleerd, maar ook balansoefeningen, looptraining, conditietraining komen aan bod.

Resultaten tonen een aanzienlijke vermindering van het aantal valpartijen en van de angst om te vallen.