Haptonomie

Haptonomie gaat over de balans tussen voelen en je denken en doen en richt zich op je beweging en tastzin. Door aanraking te gebruiken levert haptonomie een bijdrage aan jouw lichamelijke en geestelijke ontwikkeling.

Haptonomie heeft met contact en ontmoeten te maken en gevoelens die daarin ontdekt kunnen worden. Je kunt leren zien hoe ze jouw denken en doen sturen.

Het woord ‘haptonomie’ bestaat uit twee delen. Daarin is ‘hapto’ afgeleid van twee Oudgriekse woorden die onder andere ‘aanraken’, ‘verenigen’ en ‘gevoelsbeleving’ betekenen. ‘Nomie’ slaat op het Oudgriekse woord ‘nomos’: regel of norm. De haptonomische benadering richt zich op gevoelens die we steeds tegenkomen.

Haptonomie gaat ervan uit dat het in onze maatschappij niet vanzelfsprekend is om te luisteren naar wat we voelen om het gedrag te kiezen dat bij ons past. We leven in een wereld waarin we onder invloed van veel communicatie bewust of onbewust keuzes maken. Soms doen we wat of laten iets na omdat we vinden ‘dat het zo hoort’.